Maar vooral: kieviten. Een geoefend oog is heel wat waard, want zodra Henk begint te wijzen, zien we er steeds meer: wakend, broedend en baltsend. Wel twaalf tot veertien stuks heeft Henk er geteld. Zes nesten liggen er inmiddels, met gemiddeld vier eieren per nest. De aantallen vogels en broedsels zijn ongeveer gelijk aan vorig jaar; hopelijk is het aantal vliegvlugge jongen dit jaar groter.

Van vossen en dassen

Vorig jaar vielen acht eieren ten prooi aan dassen. Nog een mazzel dat die alleen de eieren pakken. Als een kievit op deze manier zijn eieren kwijtraakt, is hij flexibel genoeg om opnieuw een nest te beginnen. Een vos daarentegen eet de eieren, de kuikens én de ouders. Dan ben je een stuk verder van huis.

Langs de plasdras zien we de kieviten druk bezig. Een mannetje werkt aan een kuiltje in het gras waar een nest kan komen. Vier kuilen maakt hij, waarna het vrouwtje beslist welk het meest geschikt is voor haar nest. Een eindje verder, op verstandige afstand van zijn broedende partner, houdt een ander mannetje de omgeving in de gaten. Meeuwen en kraaien die overvliegen, worden in de lucht weggejaagd.

verder lezen