Melkveebedrijf Kemp in Cothen zaaide hun perceel aan de Tuurdijk in met kruidenrijk gras. Bij het maaien besloten zij enkele stroken met bloeiende kruiden te laten staan. Een jaar later gonst het hier van het leven.

Een keer iets anders

Bloeiende stroken gras met klavers, wilde peen, weegbree en cichorei. Daarboven het zoemen van zweefvliegen en bijen. Zodra we het perceel oplopen, schiet voor ons langs een haas uit het hoge gras. We zijn op bezoek bij melkbedrijf Kemp in Cothen. Marc en Gijs Kemp zijn deelnemers aan het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer bij BoerenNatuur Utrecht Oost. Op dit perceel aan de Tuurdijk in Cothen zaaiden zij in het najaar van 2023 kruidenrijk gras. “We dachten: leuk om eens wat anders te doen dan alleen productief. Je probeert wel eens wat.”

Bloemen en insecten

Het experiment is een succes. In het voorjaar van 2024 bleek het perceel boordevol leven te zitten. “Er bloeide en zoemde van alles,” vertelt Marc Kemp aan veldcoördinator Marlies Blom. Het melkveebedrijf besloot om bij de eerste maaibeurt een aantal stroken niet mee te maaien en de bloeiende kruiden deels te laten staan. “Dan hebben de insecten ook wat en het is goed voor de zaadzetting. Zo hou je de kruiden er beter in.” Voor de insecten is hier inderdaad van alles te vinden. De combinatie met de kruidenrijke akkerrand naast het perceel, zorgt voor een prachtige afwisseling van bloeiende planten in verschillende fasen. En zoals we bij ons bezoek zien, zoeken ook zoogdieren hier voedsel en beschutting.

Productief én kruidenrijk

Het kruidenrijke gras dat Kemp zaaide, vinden we als beheerpakket ‘Productief kruidenhoudend gras’ terug in de BBM (Beheerpakketten Biodiversiteit Melkveehouderij). Dit type grasland vormt een combinatie tussen functionaliteit in de bedrijfsvoering en het bieden van een geschikte leefomgeving voor insecten. Door delen te laten staan bij maaien of beweiding, krijgen de kruiden de kans om in bloei te komen en daarmee voedsel te produceren voor insecten.

Variatie behouden

Vader en zoon Kemp kozen ervoor om in het voorjaar een aantal stroken kruidenrijk gras te laten staan. In augustus maaiden zij deze overstaande stroken af en lieten andere delen weer staan. Op deze manier blijven de variatie en de functie van het kruidenrijk grasperceel behouden. Een slimme en natuurvriendelijke manier van beheren, die voor andere boeren misschien ook interessant is.

In de winter zal het hele perceel worden afgemaaid. Tot die tijd kunnen we dus nog genieten van deze bijzondere agrarische kruiden- en insectenrijkdom.