De oprit naar het huis wordt geflankeerd door twee lange rijen walnotenbomen. Hier woont, te midden van het groen, Carolien Gijben. Carolien is bestuurslid van ANV Kromme Rijnstreek. Op deze zinderend warme dag hebben we met haar een praatje over haar werk voor de ANV.

Nesten zoeken? Wat een gedoe...

Carolien heeft altijd al een agrarisch leven nagestreefd. Maar na haar opleiding aan de Middelbare Land- en Tuinbouwschool, merkt ze dat ze haar tijd vooruit is: een vrouw in het veld wordt door boeren en werkgevers in die tijd nog niet geaccepteerd. En pas na een carrière in allerlei andere sectoren brengen weidevogels het agrarische leven weer op haar pad: haar schoonzus attendeert haar op een cursus weidevogelbescherming. Ze is direct enthousiast en na de cursus gaat ze op zoek naar boeren waar ze het beschermwerk in de praktijk kan brengen. Maar die zitten daar helemaal niet op te wachten. “Nesten zoeken? Vonden ze maar gedoe. Milieukikker noemden ze me, haha!” Uiteindelijk mag ze bij een handjevol boeren kievitseieren beschermen. Ze gaat op zoek naar meer vrijwilligers en wordt coördinator van het clubje, waar inmiddels ook wordt gezocht naar nesten van grutto’s en tureluurs.

Rond 2003 komt ineens de mogelijkheid om vogelpakketten met subsidie af te sluiten. Minimale oppervlakte: 100 hectare. Carolien weet met hulp van Jan van Rijn en Wim Dijkman acht boeren te interesseren voor een vogelpakket. Er wordt een vereniging opgericht om de subsidie te kunnen verkrijgen. ANV Kromme Rijnstreek is geboren.