We zijn op bezoek bij Boerderij tussen de Hagen, een biologisch melkveebedrijf. Voor ons zit Ron van Zandbrink. Sinds 2018 runt hij samen met zijn ouders het bedrijf. "Ik wilde graag meedoen in het bedrijf, maar dan wel op mijn manier. Mijn ouders zeiden: 'Doe maar'". Sindsdien zijn er meer nevenactiviteiten, boeren ze meer ‘in de breedte’.

"Meer diversiteit stelt het inkomen veilig," vertelt Ron. Dat is één van de redenen dat ze begonnen zijn aan agroforestry. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel. Hier verkopen zij rund- en varkensvlees, eieren, honing, rauwe melk, haantjes en soepkippen.

"Uiteindelijk is een gezond systeem productiever"

Ron verwacht dat biologisch boeren populairder gaat worden. Meer met de natuur mee, ecologisch verantwoord. Met de natuur mee betekent voor hem ook het planten van hagen en voederbomen. "Dit soort kleine landschapselementen bevatten mineralen en sporenelementen die gunstig zijn voor de koeien. Ze verhogen de weerstand van het vee en werken preventief waardoor er minder antibiotica nodig is."

Bij Boerderij tussen de Hagen zien we er veel van: voederbomen met bessen, appels, peren en noten. Maar ook wilg langs het koeienpad en beukenhagen die de wind opvangen. Ron: "Uiteindelijk is een gezond systeem productiever."

 

verder lezen